tiistai 27. toukokuuta 2014

Villalankojen värjäyskokeiluja

1-2 viikkoa sitten tilasin turkkilaisesta nettikaupasta (Yarn Paradise) villalankoja, mm. Etno Alpaca, väri gold ocre (25% alpaca, 50% merino wool, 25% acrylic), ja nettisivujen kuvien perusteella odotin tumman okran tai kirkkaan tummankeltaisen väristä lankaa. Kuvat olivat yltiöpositiivisia, sillä lankojen saapuessa näin heti, että ne ovat luonnonvalossa tasan sama sävy kuin vauvan sinappikakka. Tämä ei todellakaan ollut se mitä olin suunnitellut, varsinkaan kun keltainen ei varsinaisesti ole sopiva sävy hipiälleni, joten päätin välittömästi värjätä langat joksikin tummankeltaisen, oranssin tai terracotan sävyiseksi. Keltainen tai sinapinkeltainen pohjaväri on helppo sävyttää keltaisen, oranssin tai punaisen sävyihin, koska pohjaväri ei riitele tuloksen kanssa, mutta toki se vaikuttaa tulokseen jollain tavalla. Se jääköön nähtäväksi. Kuva imartelee lankaa suuresti, mikä hämäsi itsenikin tilausvaiheessa täysin:Tilasin Jacquardin happovärejä toisesta nettikaupasta, tällä kertaa kotimaisesta (Lankakauppa Kuje). Aloitin sekoittamalla kahta väriä, bright yellow & russet, suurinpiirtein suhteessa 1:1, arviolta puolikas teelusikallinen jokaista kattilallista kohti, ja veden lisäksi lorautin reilusti etikkaa perään:


Kattilassa väriliuos näytti epäilyttävän tummanpunaiselta, ja ehdin jo miettiä että noinkohan keltaista sävyä tulisi näkyviin ollenkaan. En halunnut langasta punaista, vaan oranssia tai terracottaa, tai oranssin taittuvaa tummaa keltaista, sillä punaisia lankoja löytyy varastosta jo vaikka kuinka.

Värjätessä langan laatu, säikeisyys, kierre yms vaikuttavat tulokseen. Mitä löyhempi lanka, sitä helpommin se imee väriä, ja sitä nopeammin lankaan saa läpikotaisin imeytyneen hyvän pigmentin. Mitä säikeisempi ja tiukempi lanka, sitä pitempään joutuu hämmentelemään sitä värjäyskattilassa, ja sitä epätasaisempi värjäystuloksesta useimmiten tulee. Tiheä lanka myös imee isomman määrän väriä, joten se ei ole yhtä taloudellista värjätä, vaikkakin Jacquardin happovärit ovat hyvin riittoisia eivätkä maksa mahdottomasti, joten rahassa mitattuna ero ei ole kovin suuri.

Keiteltyäni ensin toisena iltana 8 kerää ja sitten toisena 8 lisää, langat roikkuivat vihdoin märkinä vyyhteinä pesuhuoneessa ja sain odotella jännityksellä tuloksia. Huuhteluvaiheessa huomasin onnekseni että sävy ei ollut läheskään niin punainen kuin kattilassa, vaan selvästi oranssi.

Kuivina vyyhdet alkoivatkin näyttää jo oikein hyvältä, tosin kuva vääristää sävyä taas hiukan, luonnonvalossa oranssi on selkeä terracotta, haaleampi ja vähemmän punertava:


Värjätessä löyhästi kehrätyn, löyhäkierteisen langan kierteet aukenevat aika herkästi, joten kannattaa olla varovainen kun nostelee märkiä vyyhteitä, varsinkin huuhdellessa. Lanka ei pysy millään silkinsileänä, vaan siihen tulee variaatiota ja kierre lähtee herkästi aukeamaan. Onneksi ainoastaan yhden vyyhdin kohdalla lanka hiutui poikki vähän rajummasta käsittelystä johtuen, kun en enää väsymykseltä jaksanut varoa vaan vanutin ja puristelin vettä pois aika kovakouraisesti.

Jacquardin happoväreistä on tullut oma suosikkini, niitä on helppo sekoitella ja ne liukenevat hyvin veteen, lämpötilasta riippumatta. Vaikka sekoitin jokaisen kattilallisen täysin silmämääräisesti, langat ovat hämmästyttävän samanvärisiä, ainoastaan muutaman kerän kohdalla huomaa hienoisen sävyeron. Koska aion käyttää langat omaan neulepuseroon, sävyerolla ei ole väliä. Aikomuksenani on sekoittaa langat siten että neuloessa vaihdan lankaa 1-2 kerroksen välein, joten pienet sävyerot sekoittuvat kuitenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti