tiistai 17. kesäkuuta 2014

Värjäyskokeiluja Novita Tennessee-puuvillalangalla

Viikonloppureissu maalle tuotti tulosta, kun matkan varrella pysähdyttiin ABC-huoltoasemalla sekä sen yhteydessä olevassa kauppakeskuksessa, jossa sattui olemaan kirpputori. Käteistä ei ollut paljoa eikä kirppiksellä käynyt mikään maksukortti, joten ostokset jäivät minimiin, mutta löysin sattumalta useamman muovipussillisen Novitan lankoja, enimmäkseen Tennessee-puuvillalankaa, extrabonuksena pienehkö rulla ruohonvihreää kalastajalankaa.

500g Tennesseestä oli äärimmäisen karkkimaista ja imelää mintunvihreää, jonka värjäämisestä haaveilin alusta asti. Kotoa löytyi pussillinen Dylonin käsinvärjäykseen tarkoitettua kangasväriä, joka tosin oli mitoitettu pienemmälle kangasmäärälle, mutta päätin kokeilla silti koska semisolid-tyyppiset ja haaleammat väritulokset voivat olla hyvin kauniita sellaisenaan, eikä värin siis välttämättä tarvitsekaan olla tasaisen kirkas ja tumma näyttääkseen hyvältä.

Dylon Olive green käsinvärjäyspussi riitti mainiosti 500g puuvillalankamäärän värjäykseen ainakin ensivaikutelman puolesta. Laskin hanasta niin kuumaa vettä kuin tulee, ja liotin värin sekä ohjeenmukaisen määrän ruokasuolaa, hiukan vajaaseen ämpärilliseen vettä. Sillä aikaa kun väri ja suola liukeni veteen, vetelin vyyhdinpuulla langat vyyhdeiksi ja sidoin langanpätkillä tiheästi kiinni, etteivät vyyhdet sotkeentuisi värjätessä.

Alkutilanne:

Lanka oli myös hiukan kihartuvaa, tosin erittäin vähän. Se kuitenkin vihjaa että lanka on kertaalleen purettua. Pussissa oli myös pienenpieniä myttyjä voimakkaasti kihartuvaa lankaa joka näytti siltä että se on joko käytetty useampaan kertaan, tai se on ollut neulottuna hyvin pitkään ja purettu vasta kirpputorille pakatessa. Kastuessaan lanka kuitenkin oikeni täysin, kuten sillä on tapana.

Dippasin langat väriliemeen kuivina, vaikka ohje käskeekin kastelemaan värjättävän kankaan etukäteen. Olen kokeillut käsinvärjäystä aikaisemminkin ja huomannut että märkä kangas ei ime itseensä väriä yhtä voimakkaasti kuin kuiva, joten märkänä värjätystä ei tule yhtä kirkasta tulosta, mutta väri leviää märkään kuituun huomattavasti tasaisemmin kuin kuivaan. Kuivaan kankaaseen tulee huomattavasti herkemmin epätasaisuutta ja väri imaisee itsensä kuituihin samantien. Semisolid-langan värjäyksessä tuo efekti on juurikin se mitä haen, joten oli tarkoituksenmukaista laittaa väriliemeen lankavyyhdit täysin kuivina.

Välivaihe, eli langat märkinä, nosteltuina pois väriliemestä ja ensimmäisen huuhtelun jälkeen:
Vaikuttaa erittäin hyvältä, väri on syvä, paikoin hyvin tumma, mutta ei turhan tasainen, eikä valkoisia kohtia ole näkyvissä. Lopullinen tulos paljastuu sittenkun olen ehtinyt huuhdella kaiken irtovärin pois ja lanka ehtii kuivahtaa täysin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti