sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Tein langasta lankaa & uusi neulemylly x 2

Olen miettinyt pitemmän aikaa erilaisten käsitöihin liittyvien opetusvideoitten tekoa Youtubeen, mutten ole saanut aloitetuksi sitä projektia. En viitsisi sijoittaa siihen vielä tässä vaiheessa yhtään rahaa vaan lähinnä kokeilla miten se voisi onnistua ja sujuisiko minulta opetusvideoitten tekeminen, joten ensimmäiset harjoitusräpellykset olisi tarkoitus tehdä olemassaolevilla laitteilla, toisin sanoen, webcamilla. Editointiohjelmaakaan minulla ei luonnollisestikaan ole, vielä, joten saa nähdä missä vaiheessa tartun toimeen. Jos homma ottaisi tulta alleen, niin voisihan sitä sitten myöhemmin harkita kunnollisen kameran ja mikrofonin hankintaa, mutta toistaiseksi koko juttu on täysin ajatuksen tasolla.

Tämän päivän projektina on ollut nyörin teko, eli uuden neulemyllyn testaus. Sen toisen uuden neulemyllyn siis. Tilasin vähän aikaa sitten kaksi neulemyllyä, toinen on iso Prym Maxi (44 silmukan mylly joka vaatii aika ison tilan itselleen) ja toinen on pienenpieni i-cord neulemylly, eli vain neljän neulan nyörimylly. Molemmat käsin veivattavia ja pääosin muovisia, koska ei nyt ollut varaa sijoittaa kalliisiin metallisiin semi-ammattilaisvehkeisiin, ei vaikka Addi Express neulemyllyssä olisi ollutkin liikkuvat osat metallisia ja kestävyys varmasti aivan omaa luokkaansa.

Pienellä neulemyllyllä veivaaminen kävi hyvin äkkiä vaivalloiseksi. Nyöriä pitäisi tehdä aika pitkän matkaa ennenkuin siitä on mitään hyötyä, joten olikin onni että puoliso keksi kuinka viritellä veivin tilalle porakoneen!

Pahoittelut kuvissa näkyvästä ryönän määrästä. Koska minulla ei ole tällä hetkellä omaa työhuonetta (Mikä on huutava vääryys!) olen vallannut työtilakseni ja projektipaikakseni keittiön ruokapöydän. Epäkäytännöllistä ja varsin epäsiistiä, mutta minkäs teet...

Siinä se nyt on. Ihana neulemylly/nyörimylly, eli Prym i-cord knitter/knitting mill. Veivi ei ole paikoillaan vaan tuossa vieressä, sillä meillä tehdään nyörit jatkossakin poran avustuksella. Pakkauksessa ei tule mukana mitään muita lisävarusteita kuin paino, joten valmiille nyörille joutuu kehittelemään itse jonkinlaisen kelan tai rullan jolle sitä kerii sitä mukaa kun valmistuu.

Siinä sitä nyt tulee, paino on tuolla valkoisen kartion sisällä. Ei ollut tarkoitus ikuistaa kodin entropiaa mutta en jaksanut blurrata sotkuja pois taustalta.

Vihdoinkin valmis nyöri. Puoliso jaksoi porailla kasaan kokonaisen kiekollisen vironvillaa jossa on kauniit pitkät värijuoksut. Nelisen tuntia siihen taisi mennä kaiken kaikkiaan.

Kokeilin useampaa eri lankaa, mutta kaunista nyöriä ei saa läheskään kaikesta aikaiseksi. Pienen neulemyllyn neulat/koukut ovat sen verran pienet, että esim. Novita 7 veljestä ei sopinut nyörilangaksi.

Tuo vironvilla on lankana aika ohutta mutta jäykähköä, huopuvaa ja tuoksuu voimakkaasti lampaanrasvalle. Valmis nyöri on halkaisijaltaan n. 7mm paksua, voimakkaasti venyttäen n. 5mm. 10cm nyörinpätkään kului aika tasan 180cm lankaa, joten ihan ilmaiseksi ei tuo nyöri synny, vaan materiaalia kuluu.

Toki nyöri joustaakin, mutta sen joustavuus riippuu paljon käytetystä langasta, sen jäykkyydestä, paksuudesta, joustosta. Tämä vironvilla joustaa nyörinäkin aika mukavasti, vaikka onkin jäykähköä, siinä tuntuu lampaanvillan jousto olevan tallella eikä lankaa ole ylikäsitelty tai kehrätty siten että se menettäisi luontaisia ominaisuuksiaan juurikaan. Pituussuuntaan 10cm nyöri joustaa 15cm pituiseksi, voimakkaasti vetäen, ja palautuu täysin ainakin nopean venyttelyn jälkeen.

En ole vielä koittanut huovuttaa tai kastella valmista nyöriä, joten en tiedä miten se siihen reagoisi. Ajattelin ottaa nyörin mukaan keväämmällä tulevalle huovutuskurssille, mutten tiedä vielä varmaksi mitä siitä tekisin. Inspiraationa tuo kerä toimii sellaisenaankin!

Yksi asia jonka huomasin jo heti alkuun: neulemyllyyn ei kannata laittaa hahtuvalankaa tai höttöpintaista lankaa, koukut halkaisevat langan helposti ja karvat sunmuut hahtuvaiset jumittavat myllyn nopeasti. Kovapintainen ja tiivis lanka juoksee parhaiten. En edes kokeillut mohairia tai muuta vastaavaa, voin vain kuvitella miten karvainen lanka olisi tukkinut vekottimen samantien hirveällä syttymyttyrällä.

Toinen huomio: Lankaa ei kannata kiristää yhtään, vaan antaa juosta sen vapaasti langanohjaimen alta. Heti kun langan ottaa sormen tai käden alle, niin neulat alkavat rutista ja kinnata vastaan, riippumatta siitä kuinka kevyesti lankaa yrittää olla painamatta. Langan pitää siis antaa juosta täysin omalla painollaan.

Kolmas huomio: Nyöriin tulee suttukohta välittömästi kun paino ei ole paikoillaan. Painon pitää roikkua vapaasti langanpäässä, eikä lisäpainokaan välttämättä ole pahitteeksi. Onneksi nyöriin kertyy omaa painoaan sitä mukaa kun jaksaa veivata, joten se auttaa hiukan. Jos nyöriin tuppaa tulemaan suttuja, se johtuu todennäköisimmin siitä että paino ei vedä lankaa tarpeeksi voimakkaasti tai lanka/nyöri on sotkeentunut jonnekin eikä paino vedä sitä kunnolla alas ja ulos myllyn reiästä. Suttujen syy voi olla myös se, että lanka ei juokse vapaasti kerältä, joten kannattaa varmistaa että lanka pääsee juoksemaan kohti myllyä mahdollisimman keveästi, mieluiten ilman minkäänlaista kitkaa tai lankakerän painoa.

Summa summarum: Paino pois langan päältä kun se juoksee myllyyn, mutta kaikki paino nyöriin kun se juoksee ulos myllystä.

Isommasta Prym Maxi -neulemyllystä ei ole vielä kuvia, kirjoittelen siitä erikseen.

Molemmat neulemyllyt tilasin Ompelijan Maailmasta: http://www.ompelijanmaailma.fi/
Prym Maxi nyt kirjoitushetkellä 55 euroa ja pienempi Prym neulepunosmylly/nyörimylly 16,50 euroa.

Vertailin hintoja useammasta nettikaupasta ja tällä hetkellä Prym Maxi neulemyllyn hinta oli halvimmillaan tuon 55 euroa. Koitin jopa etsiä ulkomaisista nettikaupoista ja vaikka moni myikin neulemyllyjä hiukan halvemmalla, niin postituskulut Suomeen olivat niin hirveät ettei tilaaminen ulkomailta olisi kannattanut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti