lauantai 27. joulukuuta 2014

Väliaikatiedote!

En ole ehtinyt/jaksanut päivittää projektiblogia pitkään aikaan, mutta se johtuu monesta tekijästä. Ensin piti käydä synnyttelemässä yksi lapsi (pikkujuttu!), ja sitten piti aloittaa pitkä ja raskas sairastelu- ja hoitoputki, jonka takia en ole jaksanut tehdä mitään sellaista mikä ei ole ollut aivan välttämätöntä tai kevyttä viihdettä.

Neuletöitä olen tehnyt silloin tällöin, mutten ole edes jaksanut päivittää niitä Ravelryyn, jonne pyrin laittamaan edes töitten aloitus- ja lopetuspäivämäärät ja yhden tai pari kuvaa. Nyt sekin on jäänyt vähemmälle.

Valmiita töitä on varsin vähän, mutta mieleen tulee ainakin tämä vartissa sutaistu pieni essu, jonka ompelin XS-kokoisesta hameesta. Hameelle ei tarvinnut tehdä muutakuin leikata keskeltä takaa auki, päärmätä reunat ja ommella hameessa valmiina ollut kangasvyö kahdessa pätkässä saumoihin jotta essun saa sidottua:
Loppukesästä kävin Toivolan Vanhalla pihalla design tori-myyjäisissä ja löysin aivan ihania Handun käsinvärjättyjä lankoja. Niistä oli tarkoitus neuloa nopeita pipoja ynnä muuta sellaista joka tulee suoraan iholle, mutta olen saanut aikaiseksi vasta ensimmäisen pipon. Ihanaa lankaa tämä 100% merinovilla jokatapauksessa!
Pipo valmistui muutamassa tunnissa. Langan paksuus on suurinpiirtein Novita 7 veljestä, ehkä sirkaman ohuempaa/pehmeämpää. Puikot 3,5, 90 silmukkaa. Resoria 10 kerrosta, neulottu kiertäen (ktbl = knit through the back loop) jonka jälkeen sileää suoraa neuletta pyöröpuikoilla kunnes pipolla alkoi olla sopivasti mittaa. Päättelin ensimmäisellä päättelykierroksella 10 silmukan välein, eli päättelykohtia tuli 9 per kierros ja jokaisella kierroksella päättelin yhden silmukan samassa kohtaa, jolloin pipo kaventui jyrkästi sellaiseksi hiukan pussittavaksi. Viimeiset 8-10 silmukkaa vedin langalla yhteen.

Seuraavalla kerralla teen isomman pipon, sellaisen oikein kunnolla pussittavan myssyn. 90 silmukkaa tällä langalla ja 3,5 puikoilla vastaa omalla käsialallani koon 58 pipoa. Käsialani on aika tiukkaa, jonka takia joudun vaihtelemaan puikkoja usein isompiin.

Täyspitkät villahousut tuossa tuloillaan, vaan saas nähdä milloin valmistuu. Toinen lahje on jo valmis, vaikkei se kuvasta näy. Ohje Dropsilta, löytyy täältä. Lankana Novita 7 veljestä.

Varoituksen sana kokotaulukosta! Dropsilla on tapana mitoittaa neuleet venyttämättä tai jollain muulla logiikalla siten, että koot ovat 1-2 kokonumeroa liian isoja! Tämä oli jo toinen neuletyö jossa totesin koon olevan järkyttävän iso, ehkä jopa 2 kokoa liian väljä.

Värit eivät toistu kuvassa läheskään oikein, mutta monivärinen lanka onkin vaikea kuvattava, varsinkin hämärässä sisätiloissa ja käytössä vain kännykän kamera, joten näillä mennään... Ohje Ravelrystä, Lenke by Andrea Rangel.

Sitten aloitin neulomaan säärystimiä Novitan Joki-langasta. Todella kauniita ja pitkiä värijuoksuja. Erityisesti leiskuvat oranssit osuudet langasta puhuttelivat kovasti, mutta neuloessa palmikkoa totesin etten aio ostaa tätä lankaa enää toiste: Karkeaa, joustamatonta, paksuus vaihtelee ja ohuissa kohdissa pelottaa että lanka hiutuu itsekseen puhki ja poikki. Ainoa hyvä asia tässä langassa on se, että 100% huopuvana villana ei tarvitse päätellä langanpäitä ollenkaan, kun huovuttaa syljellä uuden kerän heti edellisen jatkoksi, eli spit splicing:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti