tiistai 17. kesäkuuta 2014

Viikonloppureissu maalle sekä puutyöprojektit

On onni kun on mahdollisuus tehdä tilaavieviä projekteja maalla, isolla tontilla ja hyvillä työkaluilla, työtilaa riittää vaikka useammallekin projektille yhtä aikaa eikä tavaroita tarvitse siivota jokaisen rupeaman jälkeen pois, vaan osaset saa jättää niille sijoilleen, oli se sitten maalauksen kuivumista tai muuta kokoamisprojektia.

Olin hankkinut jo aikaisemmin purkillisen Osmocolorin sävytettyä öljyvahaa, mutten ollut kokeillut sitä muualle kuin yhteen koepalaan. Hiukan jännitti ruveta tositoimiin, sillä olin epävarma kyvyistäni levittää öljyvaha tasaisesti ja hyvännäköisesti ilman suttuja, mutta onneksi pelko osoittautui turhaksi.

Vahattavana on Ikean Bekväm-keittiöjakkara, jonka olin ostanut jo jokunen vuosi sitten täysin käsittelemättömänä ja haaveillut sen lakkaamisesta tai maalaamisesta tummaksi, mutten ollut saanut aikaiseksi. Osittain tilanpuutteen, osittain päättämättömyyden ja saamattomuuden takia en vain ollut saanut aikaiseksi ostaa mitään pintakäsittelyainetta.

Lähtökohta oli siis tämä:
Bekväm-porrasjakkara

Ja yhden vahakerroksen jälkeen tämä, sävy 3073 tumma tammi:
Vahasin sunnuntaina ennen kotiinlähtöä jakkaran osat vielä toiseen kertaan, sävy ei muuttunut tietenkään aivan yhtä dramaattisesti kuin vaalean haapapuun ja yhden vahakerroksen välillä, mutta tummeni hiukkasen kuitenkin. Toisesta vahakerroksesta ei tullut otettua kuvaa, mutta otan sitten valmiista jakkarasta kunhan ehdin hakemaan sen kotiin ja kokoamaan.

Osmocolor öljyvaha on uusi tuttavuus, mutta meni kyllä jo tämän ensimmäisen projektin myötä suosikkeihin. Levittyy helposti, on todella, TODELLA riittoisaa, ja ainoa mikä tarvitsee muistaa levitysvaiheessa on hangata vaha huolella pintaan. Vaha levittyy äärimmäisen tasaisesti kunhan vaan muistaa ettei pintaan saa jäädä yhtään kiiltävää lammikkoa tai rantua, vaan kaikki ylimääräinen vaha pitää hieroa pois puun pinnasta. Purkin hinta saattaa vähän yllättää ostovaiheessa, mutta riittoisuus takaa sen että tämä tulee huomattavasti halvemmaksi kuin mikään maali tai lakka, oli se sitten sävytettyä tai ei.

Hyviin puoliin kuuluu ehdottomasti myös myrkyttömyys/turvallisuus, lähes hajuttomuus levitysvaiheessa ja kaunis, läpikuultava pinta joka jättää näkyviin puun, arvostan suuresti.

Maaleihin ja lakkoihin verrattaessa Osmocolorin vahoilla on muitakin ylivoimaisia ominaisuuksia:
-Säilyvyys 5 vuotta,
-Kestää pakkasta, käyttövalmis heti sulaessaan,
-Nopea kuivumisaika,
-Ei vaadi kalliita välineitä, superlon-sieni riittää,
-Yhden keittiöjakkaran osien vahaamiseen kahteen kertaan kului vahaa äärimmäisen vähän, pinta vajeni purkissa max 1cm. Riittoisuus siis aivan omaa luokkaansa, joten kalliimpi ostohinta tienaa itsensä vielä takaisin kun samasta purkista riittää vähintään puoleen tusinaa projektia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti